1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов се срещна със синдикалисти относно съкращенията в системата

Министър Найденов се срещна със синдикалисти относно съкращенията в системата

Обсъдено беше бъдещето на „Кабиюк” Шумен и Изпълнителната агенция за борба с градушките

В сътрудничество и диалог със социалните партньори трябва да се решават проблемите и да се правят преобразуванията в системата на Министерство на земеделието и храните. Това се договориха на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представители на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. Няколко са най-наболелите проблеми, поставени от председателят на федерацията Светла Василева и подкрепени от останалите участници в срещата – представители на синдикалните организации в държавното предприятие „Кабиюк” и в Изпълнителна агенция за борба с градушките.

Едно от тежките наследства, оставени на настоящото ръководство на МЗХ е да се обезпечи издръжката на държавното предприятие „Кабиюк” в Шумен, бе подчертано на срещата. Въпреки, че през юни т.г. са преведени 1 млн. лева за издръжка на предприятието, средствата не са били реализирани по предназначение. Преди дни обаче, са били осигурени и преведени 200 000 лева, подчерта министър Найденов. Той изрази увереност, че могат да се потърсят възможности и за отпускане на поне още толкова, за да успее предприятието да посрещне най-неотложните си финансови потребности.

В същия контекст се развиха и разговорите, свързани с дейността на Изпълнителната агенция за борба с градушките. В условия на финансова криза запазването на настоящия й статут на изпълнителна агенция няма да е възможно, каза министър Найденов. На синдикатите бе ясно и категорично заявено, че в тази структура промени предстоят, в това число и редукция на числеността на заетите в нея в рамките на общо предвиденото намаление от 15 % на заетите в държавните административни звена.

Място в разговорите се обърна и на необходимостта от преподновяване на работата на Съвета за тристранно сътрудничество в земеделието като работещ орган за съгласуване на социалните политики в сектора. Министър Найденов информира, че вече е определен Преслав Борисов за ресорен заместник-министър за комуникация и координация по отношение на дейността на този съвет и че вече е в ход подготовката на първото му заседание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.