1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов се срещна в Брюксел с еврокомисар Дачиан Чиолош

Министър Найденов се срещна в Брюксел с еврокомисар Дачиан Чиолош

Снимка:

На срещата е присъствал и румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Валериу Табара

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна в Брюксел днес с еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чиолош. На срещата е присъствал и румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Валериу Табара, както и унгарският министър на селските райони Шандор Фазекаш, в качеството си на представител на страната, председателстваща ЕС в момента.

Министрите на земеделието на България и Румъния са поставили пред еврокомисар Чиолош въпроса за изравняването на субсидиите за двете страни с останалите по-стари държави членки още след 1 януари 2014 година.

Комисар Чиолош е заявил, че разбира и приема аргументите  на двете страни за по-бързо изравняване от предвиденото. Същевременно той е подчертал, че изравняването на субсидиите е предвидено да започне през 2016 година в договорите на двете страни за присъединяване към ЕС. В тази връзка промяна на договореностите може да настъпи само при съгласие и на останалите държави членки, е посочил комисар Чиолош. Затова той е посъветвал двете страни да търсят одобрението и на останалите си колеги земеделски министри на държавите членки.

Втората тема, която е била обсъждана по време на срещата  е настояването на България и Румъния да се преразгледа блокирането на средства, замразени по някои проекти по предприсъединителната програма САПАРД. Еврокомисар Дачиан Чиолош е препоръчал въпросът да бъде поставен и пред еврокомисаря по бюджет и финансово планиране Януш Левандовски.

Третата тема, която е обсъждана днес, е напредъкът на България и Румъния по директните плащания. Двамата министри на България и Румъния са възразили срещу наложените на страните им санкции за 2007 и за 2008 години. Притеснени сме  от тези глоби, защото биха могли да доведат до допълнителни финансови рестрикции за страните ни в бъдеще, са заявили двамата министри.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.