1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов ще вземе участие в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Министър Найденов ще вземе участие в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Съветът ще гласува предложение за разрешаване пускането на пазара на продукти, съдържащи генетично модифицирана царевица

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще вземе участие днес в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство което ще се проведе в Брюксел. На него ще бъде разгледано предложението за отпускането на държавна помощ в Полша за закупуване на земеделска земя. Съветът ще гласува предложение за разрешаване пускането на пазара на продукти, съдържащи, състоящи се или произведени от генетично модифицирана царевица MIR604 (SYN-IR6Ø4-5).

Очаква се Съветът да обсъди предложението за определяне на възможностите за риболов и съответните условия по отношение на определени рибни запаси, приложими в Черно море за 2010 г. По тази точка България и Румъния ще настояват за запазване на досегашният общ допустим за улов на калкан за двете страни в размер на 100 тона. ЕК предлага той да бъде намален с 25%, или с 24 тона.
   
Ще се дискутира и искането на Унгария и Словакия, засягащо изискванията за електронна идентификация на овце и кози. Унгария ще представи информация относно искане за одобряването на държавна помощ за страната за закупуване на земеделска земя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.