1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Найденов защити налагането на стандарти за храните

Министър Найденов защити налагането на стандарти за храните

Снимка:

За втори пореден ден парламентът проведе парламентарен контрол с цел да се изчистят натрупаните въпроси към министри

Земеделският министър Мирослав Найденов опроверга твърдението, че въвеждането на стандартите за храните е причината за вдигането на цените на продуктите. По време на парламентарния контрол днес той отговори на въпрос на депутата от "Коалиция за България" Мая Манолова за въвеждането на минимални прагове на качеството на храните.

По думите на министъра, кренвиршът, който няма месо, струва 2 лева, а този, който има - струва много повече. "Цените се повишиха в световен мащаб. Ако България можеше със стандартите да повиши цените на световните пазари, страната ни щеше да е особено важна във формирането на цените", коментира Найденов.

Той посочи, че България е на първо място в ЕС по заболеваемост от хипертония и допълни, че по тази причина министерството ще продължи налагането на стандартите. Найденов припомни, че когато се е наложил стандартът "Стара планина", търсенето се е повишило. "Сега изкупната цена на млякото от 30 ст. стана 80 ст. Дали някой ще избере стандартите, това е право на потребителя", добави още земеделският министър.

"Пазарът е този, който регулира и това, което хората ще си купуват. Когато не се осигуряват по-добри условия за потребителя, а се съсипва родното производство, това не е добра идея. Засилете контрола на действащите изисквания, а недейте да въвеждате нови", репликира го Манолова.

За втори пореден ден парламентът проведе парламентарен контрол с цел да се изчистят натрупаните въпроси към министри, като на най-много въпроси трябваше да отговаря именно министър Найденов. Той защити и кадровата политика на министерството си, като заяви, че по земеделските фондове влизат много средства от ЕС и не вижда защо тези пари да не бъдат управлявани от икономисти.

По думите му, по-важни са резултатите, а те са такива, че усвояването на европейските средства в селското стопанство е много по-добро от времето на предишното управление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.