1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Нихат Кабил е на неформална среща на Съвета на Министрите на земеделието и рибарството на ЕС

Министър Нихат Кабил е на неформална среща на Съвета на Министрите на земеделието и рибарството на ЕС

 

"Смятам, че без широко развита мрежа за консултантска дейност и партньорство между държавни, бизнес и неправителствени обществени организации в земеделието трудно бихме могли да постигнем високите критерии за развитие на земеделието в рамките на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз".

Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил на въпрос каква ще е българската позиция, която той ще представи по време на участието си в неформалната среща на Съвета на Министрите на земеделието и рибарството на ЕС.

Срещата се провежда от днес до 30 май в град Кремс, Австрия. Заедно с представители на Дания, Гърция Малта, Чехия, Турция, Великобритания и Финландия, министър Кабил ще участва в работна група "Съвети в земеделието". Акцент на дискусиите ще бъде ролята на съветите в земеделието за подобряване на конкурентноспособността на европейското земеделие и развитието на селските райони.

"Очаквам да се инициира изграждането на европейска мрежа за съвети в земеделието, чрез която да се организират срещи и дискусии между представители на различните институции и фермерите за преодоляване на възникващите трудности в отрасъла", допълни още министър Кабил във връзка с очакванията си от форума.

"Както е известно, в последните 10 години България има сериозен опит в консултирането на земеделските производители и подпомагането им не само с финансови средства, но и със съвети, най-вече чрез изградената през 1995 г. Национална служба за съвети в земеделието и нейните 28 регионални подразделения", подчерта министърът.

Акцент по време на всички срещи и разговори на министър Кабил ще бъде изграждането и поддържането на ефективно функционираща система за обучение на фермери, като един непрестанен и обновяващ се процес. Само такъв подход, според Нихат Кабил, би дал възможност на българските фермери да заемат своето достойно място на равноправни партньори и силни конкуренти в Общия европейски пазар.

В рамките на започващия форум, министър Нихат Кабил ще има поредица от двустранни срещи със свои колеги от страните-членки на ЕС. В тях той ще информира за конкретните мерки, предприети от нашата страна след последния Мониторингов доклад на ЕС по изпълнение на критериите за членство в общността.

Срещите ще дадат възможност от друга страна, министър Кабил да се запознае с нагласите и очакванията на своите колеги и партньори от страните-членки за бъдещето на България в процеса на присъединяване.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.