1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Нихат Кабил откри винарската изба "Шато ветровитите хълмове" в Сливенските минерални бани

Министър Нихат Кабил откри винарската изба "Шато ветровитите хълмове" в Сливенските минерални бани

Министерството на земеделието и горите ще се придържа стриктно към Националната стратегия за развитие на лозарството и винарството в периода 2005 – 2025 година

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил официално откри винарската изба "Шато ветровитите хълмове" в Сливенските минерални бани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите. Винарната е изградена за година и половина с помощта на САПАРД, като общата инвестиция е 3,8 млн. лв. От тях субсидията по европейската програма е 1,7 млн. лв.

В контекста на присъединяване на България към Европейския съюз, събитие като това, на което присъстваме е знак, че частният сектор в страната полага сериозни усилия да модернизира производствения си потенциал в синхрон с развитие на съвременните технологии, каза в приветственото си слово министър Кабил. Той изтъкна, че ако изпълним безусловно високите критерии за качество в рамките на общия европейски пазар, родните ни марки вина ще останат търсен продукт. Затова от изключително важно значение по веригата: производител – преработвател - търговец, е всеки да има максимална ангажираност и отговорност към преките си задължения.

Министерството на земеделието и горите ще се придържа стриктно към Националната стратегия за развитие на лозарството и винарството в периода 2005 – 2025 година, подчерта министър Кабил. Стратегията е програмният документ, очертаващ приоритетите на работа за развитие в максимална степен на лозаро- винарския потенциал на страната. Традициите, които имаме в тази област, успоредно с иновациите в нея са вярната посока, за достигане европейския облик на сектора.

Броят на одобрените проекти по програма САПАРД за сектор "Винопроизводство" и "Трайни насаждения - създаване на лозови масиви" за област Сливен до момента е 10, на обща инвестиционна стойност 31 167 303 лева, от тях субсидията е в размер на над 14 . 5 млн. лева. За страната броят на одобрените проекти в тези сектори е 39 на обща инвестиционна стойност от над 110млн. лв., от които субсидията е 52. 5 млн. лева.

Избата "Шато ветровитите хълмове" е разположена в центъра на лозов масив от 400 дка. Той е създаден с елитен френски посадъчен материал от сортовете "Каберне совиньон", "Мерло" и "Сира", "Александрийски мускат" и "Мавруд".

Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилирането му. Управлението и контрола на качеството на произвежданата продукция се осъществява от модерно оборудвана лаборатория.

В подземната част на избата, където в дъбови бъчви се формират и стареят вината, е оформена зала за дегустации. В надземната част на комплекса е проектиран ресторант с 60 места.

Тържествен водосвет отслужи Сливенският митрополит Йоаникий. На откриването на винарската изба "Шато ветровитите хълмове" присъства кметът на община Сливен Йордан Лечков. Сред официалните гости бяха и кметовете на Пловдив Иван Чомаков, изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Росица Горанова и др.

Пампорово е домакин на 9-тия Европейски форум по опазване на природата

Безопасността на храните и защитата на интересите на потребителите

Нихат Кабил ще открие на 20 септември винарска изба "Шато ветровитите хълмове" в Сливенски минерални бани

Изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ са сред основните приоритети в земеделието

Международна работна среща по проект "горска мрежа" ще се проведе на 19 и 20 септември

МЗГ започва прилагане на процедура за лицензиране вноса на земеделски продукти с произход от ЕС

Започва реализацията на два проекта по Програма ФАР в областта на земеделието

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.