1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Нихат Кабил се срещна с министрите на земеделието от Вишеградската четворка и министрите на Румъния и Словения

Министър Нихат Кабил се срещна с министрите на земеделието от Вишеградската четворка и министрите на Румъния и Словения

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил участва в неформална среща между министрите на земеделието от Вишеградската четворка и министрите на Румъния и Словения. Срещата се проведе в рамките на международното изложение за хранително-вкусова промишленост "САЛИМА 2008" в гр. Бърно.

По време на срещата министрите са обсъдили междинния преглед на Общата селскостопанска политика. Те са се обединили около общата позиция за премахване на неравнопоставеността между старите и новите членки на ЕС по отношение на плащанията на фермерите. България подкрепя предложението на ЕК за опростяване на схемите за директни плащания и постепенно премахване на разликите между различните модели за прилагане. При определяне на схемите за директно подпомагане 2013 г. трябва да се използват предимствата както на Схемата за единно плащане на стопанство /SPS/, така и на прилаганата в новите страни-членки Схема за единно плащане на площ /SAPS/. Страната ни подкрепя становището за силен І-ви стълб /директни плащания и пазарна подкрепа/ на ОСП като инструмент за подкрепа на доходите на производителите и за стабилизиране на пазара.

Друг въпрос, по който министрите са изразили общи позиции е премахването на млечните квоти и осигуряване на т. нар. "меко кацане" на сектора до 2015 г.

Посещението на министър Нихат Кабил в Бърно бе по покана на министъра на земеделието на Чешката република Петр Гандалович.

AGRO.BG



 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.