1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Нихат Кабил заряза лозята край село Мезек

Министър Нихат Кабил заряза лозята край село Мезек

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил участва в ритуалното зарязване на лозя край село Мезек, Свиленград и посети винарска изба "Катаржина естейт". Българският лозаро-винарски сектор се присъедини към общия европейски пазар с площ от 135 760 хектара винени лозя, от които 111 323 хектара предназначени за производството на трапезни вина и 24 437 хектара за производство на качествени вина, посочи министър Кабил. Страната ни влезе в ЕС с утвърдени два района за производство на регионални вина - Тракийска низина и Дунавска равнина, и с 51 района за производство на качествени вина.

274 са регистрираните производители на вино в Националната лозаро-винарска камара към момента. През първите девет месеца на 2007 г. са изнесени общо 857 хил. хектолитра вина, което е с около 21% повече в сравнение с достигнатите 711 хил. хектолитра за същия период на 2006 г. По данни от подадените декларации, произведеното вино от кампания 2007/2008 е в размер на 1,4 милиона хектолитра. Бутилираните вина заемат най-голям дял в износа на вина през първото деветмесечие на 2007 г. с дял от близо 80%.

Над 80 % от произведеното вино в България се реализира на външния пазар като Русия заема първо място сред експортните пазари за бутилирани вина през деветмесечието на 2007 г. с дял от 68%. Основни пазари за българските вина са и - Полша, Великобритания, Чешка република, Литва, Германия, Швеция, Латвия, Естония, Белгия, Словашка република, Канада , Беларус, Нидерландия, Норвегия, Финландия.

Министър Кабил припомни, че след присъединяването на страната ни към ЕС българският лозаро-винарски сектор има реална възможност да бъде подпомогнат по мярка "Преструктуриране и конверсия на винените лозя".

За текущата кампания 2007/2008 отпуснатият бюджет за страната ни е в размер на 18 милиона евро за преструктуриране на 2 400 хектара с винени сортове лозя, като тези пари трябва да бъдат усвоени до 15 октомври 2008г. През месец октомври 2007г. беше извършено първото плащане на субсидия от РА, по схемата "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" сектор "Вино". Общата сума на изплатените помощи са в размер на 346 520.95 лв., за 13 сключени договори, подчерта министър Кабил.  

До месец юни 2008 г. ще бъде изготвена, публично представена и внесена в ЕК Национална програма за подпомагане на лозарството и винопроизводството в България 2009 – 2015 г. Програмата ще включва онези мерки на подпомагане, които са приоритетни за нашия сектор, съобразени са с потребностите от инвестиции и ще водят до повишаване на конкурентоспособността на българските вина и затвърждаване на българския имидж, както на пазарите в ЕС, така и в трети страни, каза още министър Кабил. 166 млн. евро са предвидените средства, които България ще получи за пероид от 7 години за развитие на лозаро-винарския сектор.

Министър Нихат Кабил напомни, че след вчерашното решение на Управителния съвет на ДФ "Земеделие", приемът на документи за държавни помощи по схемата de minimis и за държавна помощ за подпомагане на животни и птици от Националния генофонд, започват от утре, 15 февруари 2008 г. Около 24 хиляди са подадените Заявления за намерение за подпомагане по de minimis.

По повод посещението си в Украйна министър Кабил коментира, че през месец март предстои Украйна да отпусне нова квота от 2,8 - 3 милиона тона зърно за износ. Планираме възможен внос от тази квота на зърно за България, посочи още министър Кабил.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.