1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Румен Порожанов представи официалната визия на България за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г.

Министър Румен Порожанов представи официалната визия на България за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г.

Представителите на земеделската общност приветстваха изготвената позиция и изразиха готовност за продължаване на добрия диалог

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представи пред земеделския бранш официалната визия на България за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. Сред основните акценти са тя да запази своя характер на обща политика на ЕС, включително в нейното финансово измерение. Важно е да се гарантира продоволствената сигурност и здравето на гражданите. Необходимо е чрез нея да се осигуряват устойчивост и конкурентоспособност на селското стопанство, както и да се гарантират равни условия за всички земеделски производители на единния пазар. Според представената визия, ОСП трябва да насърчава социално-икономическото сближаване на селските райони, да подпомага развитието на малките и средни земеделски стопанства, да бъде опростена и разбираема за бенефициентите и европейските граждани и щадяща към околната среда. Необходимо е политиката да запази балансирания си подход, основаващ се на два стълба с конкретни цели и сфери на подпомагане чрез взаимно допълващи се инструменти, като се запази възможността за трансфер между двата стълба.

По отношение на директните плащания е отбелязано, че следва да осигурят подкрепа и стабилизиране на селскостопанските доходи и компенсация за прилагането на високи производствени стандарти и екологични изисквания на ЕС и подпомагане на уязвими сектори.
 
Подпомагането по Втори стълб трябва да продължи, като доказана и целенасочена политика за подобряване на живота в селските райони, чрез предоставяне на нови възможности и услуги за населението. Трябва да бъде поставен акцент върху модернизацията на технологиите, внедряване на иновации и обмена на опит и знания.
 
Министър Порожанов отбеляза, че предстои същинския дебат за бъдещето на ОСП след 2020 г. и че съвместните усилия на бранша и администрацията ще бъдат основа за успех.
Представителите на земеделската общност приветстваха изготвената позиция и изразиха готовност за продължаване на добрия диалог.
 
„За пръв път администрацията заедно с браншовите организации успяха да подготвят обща позиция, в която е намерен баланс“, заяви Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателните.
 
Когато обединим усилия, нещата се получават, допълни Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.
 

Присъстващите на форума се обединиха около тезата, че позицията е общ труд на администрацията и бизнеса, и подчертаха, че България е готова да защити интереса си в предстоящите преговори в рамките на ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.