1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на откриването на специализираното селскостопанското изложение „БАТА АГРО 2024“ в гр. Стара Загора

През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева.  Приемите  ще са по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на откриването на специализираното селскостопанското изложение  „БАТА АГРО 2024“ в гр. Стара Загора.  Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

Министър Тахов  отбеляза, че основен лост за отрасъла в новия програмен период 2023-2027 г.  е Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, по който продължава работата за неговото прилагане.  По думите му целта е чрез интервенциите от него да се подкрепи устойчивото развитие на земеделието, да се допринесе за подобряването на селскостопанските доходи и да се спомогне за овладяване на пазарните рискове на фермите, с цел  по-висока ефективност. Той съобщи още, че до края на месец май очакваме да получим одобрение на Първо изменение на Стратегическия план. След което ще бъдат разработени насоките, определящи условията за кандидатстване и за изпълнение по отделните интервенции, за които ще отворим приеми през настоящата година.

Във връзка с кампанията за директните плащания, която беше открита на 26 април, министър Тахов информира, че министерството прави всичко възможно тя да приключи края на юни месец, което е с един месец по–рано  от предходната година. Към момента в ИСАК са подадени над 9000 заявления, като 7000 от тях са за площи за над 1 млн. хектара. Всички наредби са на обществено обсъждане и ще бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на месец май.

Министърът допълни още, че тази седмица ще бъде направено и окончателното плащане по Основното подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.