1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Производителите на билки ще могат да кандидатстват по ПРСР 2014-2020 г.

Министър Танева: Производителите на билки ще могат да кандидатстват по ПРСР 2014-2020 г.

Трябва да се предприемат действия относно опазването на околната среда и природата

През есента производителите на билки ще могат да кандидатстват по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на  Еньовденския събор, който се провежда в Старозагорските минерални бани. Тя допълни, че на този етап може да се кандидатства само за инсталации за преработка на билки.  „Билката е дар от природата. Държавата може да подкрепи природата да дава този дар, а не да я унищожава“, каза още министърът и припомни, че в новия програмен период има  допълнително подпомагане за традиционни български растения като маслодайната роза, лавандула и етерично-маслени продукти.

Министър Танева подчерта, че на този етап трябва максимално да се облекчат административните режими относно  разрешението за бране на билки. „Трябва да се предприемат действия относно опазването на околната среда и природата. Ние имаме такива в частта „Агроекология” от ПРСР 2014-2020 г., така че да се берат билки и да не се унищожават. С подкрепата на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин се правят и изменения в нормативни актове, които биха облекчили труда на хора, които се занимават с такава дейност“, уточни още тя.   

На присъстващите на събора Десислава Танева пожела поредната добра година и да пазят българските традиции, защото само това ще ни направи единна нация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.