1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: Земеделските производители да се обединяват в групи

Министър Танева: Земеделските производители да се обединяват в групи

Около 9 000 са земеделците, които се занимават с производство на плодове и зеленчуци

Българските земеделски производители трябва да се обединяват, а не само да създават нови браншови организации. Това заяви  министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на  срещата между производители  и преработватели на плодове и зеленчуци с представителите на големите  търговски вериги.

Около 9 000 са земеделските производители, които се занимават с производство на плодове и зеленчуци, в това число и оранжерийно производство. От тези 9 хиляди души, едва 48 са се обединили в групи, уточни министър Танева. По думите й, колкото и голямо да е подпомагането от страна на земеделското министерство - чрез субсидии  и  обвързана подкрепа, ако не се създадат повече групи на производители, няма да се постигне  темп, който да се усети в доходите  на фермерите.

По време на срещата стана ясно, че българските производители и преработватели  на плодове и зеленчуци вече могат да продават продукцията си  на едро, без посредници. Това става възможно благодарение на  интернет портал, чрез който производителите и търговците влизат в директен контакт. Проектът е реализиран от Националния съюз на градинарите в България.
До момента в сайта са регистрирани близо 450 потребители, като около 180 от тях са купувачи на продукция.

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.