1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василевa: По ОПОС са изградени 40 пречиствателни станции и над 2500 км ВиК мрежа

Министър Василевa: По ОПОС са изградени 40 пречиствателни станции и над 2500 км ВиК мрежа

Има възможност да бъдат довършени рисковите проекти, чието реализиране е забавено през стария програмен период

„Сключените договори по Oперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.“ възлизат на 4, 136 млрд. лева. Към настоящия момент извършените плащания към бенефициентите в строителния бранш са близо 3,2 млрд. лева, което е над 93 % от бюджета по програмата".

Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на Петия дискусионен форум „Строителството през 2017 г.“, организиран от Камарата на строителите в България.

Министър Василева посочи, че продължава изпълнението на проектите по програмата и предстои един месец абсолютно интензивно строителство. Физическото изпълнение на проектите трябва да приключи до края на месец октомври. "Вече имаме 40 изградени пречиствателни съоръжения, 27 от тях са новоизградени и 13 са рехабилитирани. Изградени са повече от 2 500 км ВиК мрежа. Близо 500 хил. жители пряко се ползват от това", заяви министър Василева.

Министърът допълни, че общият обем на средствата по т.нар. "ранни проекти", е 700 млн. лева. Те ще могат да бъдат инвестирани още през следващата година до края на 2017-а, когато трябва да са готови и регионалните проучвания. Включват се големите проекти за общините Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен.

Има възможност да бъдат довършени рисковите проекти, чието реализиране е забавено през стария програмен период. "С ЕК договорихме възможността те да са продължат с финансов ресурс от новата Оперативна програма. Предстои да се одобрят критериите и да се даде възможност на общините да кандидатстват, за да довършат проектите си. Дава се възможност на строителния бранш да приключи. Целта ни е да се осигури възможност чрез наличния ресурс от 233 млн. лева по новата Оперативна програма да се приключат успешно проектите и да се елиминират рисковете в хода на проектите", каза още Ивелина Василева.

Презентация на министър Ивелина Василева на форума на Камарата на строителите в България с карта на 40-те пречиствателни станции, изградени по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013"

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.