1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василева ще открие кампанията „Европейска седмица на мобилността ‘2016“

Министър Василева ще открие кампанията „Европейска седмица на мобилността ‘2016“

Мотото на кампанията за 2016 г. e „Умно придвижване. Силна икономика“

„Европейска седмица на мобилността ‘2016“ в Националната спортна академия. Събитието ще е на 16 септември от 12 часа. Там министър Василева символично ще приеме от заместник-министъра на младежта и спорта Асен Марков жълтата фланелка от приключващата Европейската седмица на спорта #BeActive. Ученици от район „Студентски“ ще пристигнат на церемонията с доставените наскоро автобуси на „Столичен автотранспорт“ ЕАД. На официалното откриване ще стартира велосипеден поход от НСА до район „Студентски“ и „Изгрев“ и обратно.

България се включва всяка година в „Европейската седмица на мобилността“ – кампанията за устойчива градска мобилност на Европейската комисия, която продължава от 16 до 22 септември. Целта й е да провокира местните власти в Европа да въведат и насърчат мерки за устойчив транспорт, да информират какво въздействие върху околната среда имат различните начини на транспорт, които хората използват.

Министерството на околната среда и водите е национален координатор на кампанията. Тази година за участие в Европейската седмица на мобилността засега са се регистрирали 22 общини.

Мотото на кампанията за 2016 г. „Умно придвижване. Силна икономика“ фокусира инициативите за ограничаване на автомобилния транспорт в градовете върху икономическите ползи за хората, бизнеса и обществото. И тази година Европейската комисия насърчава популяризирането на темата за устойчива градска мобилност не само сред местните власти, но и сред НПО-сектора, академичните институции, бизнеса, училищата, публичните институции, които да организират инициативи, поощряващи екологосъобразни модели на придвижване.

Регионалните инспекции на околната среда и водите ще се включат в Европейската седмица на мобилността с интересни инициативи, които можете да видите на: http://www.moew.government.bg/?show=campaigns&cid=78

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.