1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василева участва във форум на КНСБ за политиката по климатичните изменения и отражението им върху заетостта

Министър Василева участва във форум на КНСБ за политиката по климатичните изменения и отражението им върху заетостта

Подобряването на енергийната ефективност е най-добрата ниша за България

„Политиката по климата не означава затваряне на предприятия, нито ограничаване на изградените мощности. Задачите пред нас са да намерим най-добрия баланс, за да защитим и икономиката, и хората“. Това каза министър Ивелина Василева на конференцията „Климатичните изменения и предизвикателствата пред българския бизнес и заетостта“. Форумът е организиран от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“ във връзка с позицията на България след подписването на Глобалното споразумение за борба срещу климатичните промени. Основната цел на конференцията е да се изясни влиянието на новото Глобално споразумение върху добивната промишленост, енергетиката и други рискови сектори по отношение на заетостта и инвестициите.

Министър Василева допълни, че политиката по климата означава  отговорност и задължение да направим всичко възможно да се развиваме, без да нанасяме непоправими щети върху природата. България трябва да  използва наличните финансови инструменти, за да постигне по-голяма конкурентоспособност, да се създават нови работни места и да се въвеждат най - добрите налични технологии. „Сега е моментът да действаме“, допълни министърът.  

По отношение на политиката по климата, чиято рамка е зададена с хоризонт до 2030 г., а и с по-далечен – на глобално и на ниво ЕС, тя коментира, че предполага сериозно отношение на държавите в определянето на националния принос. Подобряването на енергийната ефективност е най-добрата ниша за България. Там може да е най-големият ни принос към общата политика – да е социално поносима, без отражение върху заетостта и повишаване на цените.

За индустрията сега се водят преговори с ЕС и България настоява за защита на секторите, застрашeни от „изтичане на въглерод“. Министърът отбеляза, че нашата страна вече се коалира с други държави от ЕС, като посочи, че естествени съюзници са ни новоприсъединените членки.

По думите на министър Василева това е възможност да се постигат такива условия, които в максимална степен да защитават икономиката и да дадат възможност за по-ускорено развитие, без да има политиката по климата негативно въздействие върху нейната конкурентоспособност, заетостта и социалната поносимост на цените.  

Министър Василева благодари на КНСБ, че подкрепя политиката на МОСВ в тази сфера и е включена в Националния експертен съвет за климата. Тя отговори и на въпроси, свързани с кръговата икономика  и търговията с емисии. В конференцията участва и зам.- министърът на околната среда и водите  Атанаска Николова, която представи политиката на МОСВ по климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.