1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Василева: Заводът за отпадъци ще спести 10 % от горивото за парно в столицата

Министър Василева: Заводът за отпадъци ще спести 10 % от горивото за парно в столицата

Снимка:

Ще бъдат осигурени нови работни места за 175 души

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци в село Яна е най-мащабният проект по Оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г., каза след инспекция на съоръженията край София министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя беше на обекта заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова и с директора на "Регионална и урбанистична политика" в Европейската комисия Витория Алиата ди Вилафранка.

„Близо 70% от отпадъците ще бъдат предварително обработвани, което означава възможности да се генерират и приходи“, обясни Василева. Това се случва чрез производството на компост и електроенергия на компостиращата инсталация, RDF горивото, което ще бъде произведено в завода. Чрез последната фаза на проекта, която е заложена в новата оперативна програма, ще бъде икономисано 10% от горивото, което в момента се ползва от „Топлофикация София“ за отопление на града, каза още министърът.

В завода ще бъдат осигурени нови работни места за 175 души. „През програмен период 2007-2013 година 750 млн. лв. бяха отделени за подобни проекти в цялата страна. В новата оперативна програма сме заложили още 560 млн. лв., които ще бъдат на разположение на общините, за да надграждат вече изградените системи за управление на отпадъците“, уточни Василева. Други ползи от новото съоръжение ще са свързани преди всичко с това, че не се допуска никакво замърсяване на почви, води и въздух.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.