1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев и посланикът на Испания обсъдиха приноса на земеделските кооперативи за развитието на икономиката

Министър Вътев и посланикът на Испания обсъдиха приноса на земеделските кооперативи за развитието на икономиката

Посланикът информира за приоритетите на испанското председателство в областта на земеделието и рибарството

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и посланикът на Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата обсъдиха приноса на земеделските кооперативи за развитието на икономиката и възможностите за разширяване на търговията със селскостопански стоки между двете страни на среща в МЗХ.

Алехандро Поланко Мата и Вътев

Посланикът информира за приоритетите на испанското председателство в областта на земеделието и рибарството. Той представи данни за развитието на земеделските кооперации в неговата страна като изтъкна, че секторът създава работни места и е икономически ефективен. Освен това се увеличава броят на младите фермери в тях и се осигурява значителен брой работни места за жените, включително на ръководни позиции.

„Испанските кооперативи са успешен работещ модел и имаме желание да се възползваме от това ноу-хау, заради сериозните предимства, които осигурява сдружаването на земеделските производители. Особено важно е това от гледна точка на успешната пазарна реализация на селскостопанските продукти“, заяви министър Вътев.

Министърът на земеделието и посланик Поланко коментираха още испанския модел за централизирани градски тържища и регионални фермерски пазари. Посланикът заяви, че тези структури осигуряват предвидимост на цените за земеделските стопани и директен достъп до потребителите.

Министър Вътев отбеляза значението на късите вериги на доставки за земеделските производители, включително при търговията със свежи продукти. Той допълни, че посочените успешни примери могат да са полезни за подобряване на конкурентоспособността на по-малките стопанства и в България.

Друга дискутирана тема бе актуалната ситуация на пазара на зърно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.