1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев обсъди с посланика на Египет Халид Емара развитието на търговията със селскостопански стоки

Министър Вътев обсъди с посланика на Египет Халид Емара развитието на търговията със селскостопански стоки

Двамата коментираха възможностите за увеличаване на износа на българско зърно и плодове за Египет

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди развитието на двустранната търговия със селскостопански стоки с Н. Пр. Халид Ибрахим Емара, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в Република България, на среща в МЗХ. Двамата коментираха възможностите за увеличаване на износа на българско зърно и плодове за Египет.

Министър Вътев посочи, че трябва да се търсят възможности за разширяване на търговския обмен и за понижаване на логистичните разходи. Той допълни, че страната ни има високо развита аграрна наука в лицето на Селскостопанска академия, което е добра основа за по-нататъшно надграждане на сътрудничеството в тази област.

Посланик Халид Емара прояви интерес към възможността българските земеделски стопани да изнасят освен зърнени култури и ябълки, череши, ягоди и биоторове на египетския пазар и да бъдат задълбочени партньорските бизнес отношения. Той предложи като идея възможността в България да бъде изграден център за съхранение и дистрибуция на египетски селскостопански продукти с цел скъсяване на веригите на доставки при търговията с храни.

„Искаме да отправим поглед и на Изток и да потърсим възможности за разширяване на реализацията на българска продукция на арабските пазари. В тази посока разчитаме в бъдеще на едно по-задълбочено партньорство с Египет“, заяви министър Вътев.

На срещата присъстваше и заместник-министър Александър Йоцев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.