1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие за украинската помощ

Министър Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие за украинската помощ

Това стана ясно на среща между двамата в Люксембург

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски във връзка с продължаване на помощта за Украйна през 2024 г. и увеличаване на тавана на помощта. Това стана ясно на среща между двамата в Люксембург.

„Правителството изпълнява поетите ангажименти по подписания Меморандум със земеделските производители и животновъди от 20 септември тази година“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на разговора си с еврокомисаря по земеделие. Към момента таванът на помощта е 250 000 евро за едно земеделско стопанство. Комисар Войчеховски декларира пълна подкрепа за удължаване прилагането на държавната помощ. Той отбеляза, че България е сред страните, които са изплатили най-висок процент държавна помощ, в сравнение с пакета на директните плащания.

Министърът запозна еврокомисаря с проблемите на българските земеделски производители и животновъди и подчерта, че и тези, които са постигнали тавана по помощта са в тежко състояние и затова се нуждаят от подкрепа. Той посочи като основна причина за проблемите на българските фермери дъмпинговия внос на украински продукти.

Министър Вътев отбеляза още, че полагаме максимални усилия в подкрепа на украинските износители, но в случая имаме нужда и от подкрепа на нашите родни производители. В отговор еврокомисар Войчеховски заяви, че  по въпроса за удължаване на помощта за Украйна и повишаване на подпомагането в най-кратък срок се очаква решение на Колежа на комисарите.

На срещата двамата обсъдиха и коридорите на солидарността, като министър Вътев категорично изрази мнение, че страната ни ги подкрепя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.