1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев участва в кръгла маса на тема: „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“

Министър Вътев участва в кръгла маса на тема: „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“

Събитието се организира по инициатива на министърът на младежта и спорта Димитър Илиев

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев взе участие в кръгла маса на тема: „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“, която се проведе в Министерството на младежта и спорта.

„Планът за управление на парк „Витоша“ не е обновяван от 2005 г., настоящият е внесен към МОСВ за съгласуване. Плановете за управление на природните паркове се приемат с решение на Министерски съвет, а тяхното изпълнение се възлага на Изпълнителната агенция по горите“, заяви по време на дискусията министърът. Той представи като възможни решения за това, Природен парк „Витоша“ да се превърне в зона за устойчиво развитие на спорта и туризма, да бъде регламентиран достъпът до територията на парка, да бъде монтирана автоматизирана система за проследяване и броене на автомобилния поток, да бъде обособен буферен паркинг, както и да се увеличат инвестициите за поддръжка на алейната и пътна мрежа.

„С цел контролиране на достъпа на пътни превозни средства до територията на парка целогодишно следва да бъдат изградени пунктове на подходите към м. „Златни мостове“ и м. „Алеко“ в кв. „Бояна“ и кв. Драгалевци“, заяви още министър Вътев. Според него контролът на използваните средства за зимно почистване на пътищата в планината следва да се подобри, да се възстанови въжения транспорт в планината, а опасните и рушащи се сгради да бъдат . реновирани или премахнати.

Събитието се организира по инициатива на министърът на младежта и спорта Димитър Илиев. В него взеха участие министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на здравеопазването д-р Христо Хинков и заместникът му Михаил Околийски, зам.-министърът на земеделието и храните Мирослав Маринов и изпълнителният  директор на Изпълнителна агенция на горите Стоян Тошев, кметът на Столичната община Васил Терзиев, областният управител на Област София град Вяра Тодева, както и представители на планински служби и организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.