1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Учените от ССА ще участват във всички нови Консултативни съвети към МЗХ

Министър Вътев: Учените от ССА ще участват във всички нови Консултативни съвети към МЗХ

Министерството трябва да изготви задание за дигитализация на земеделието информира министърът и заяви, че ще разчита на учените от академията за тяхната експертиза и подкрепа по реализирането този важен процес

Учените от Селскостопанската академия ще участват активно във всички новосформиращи се Консултативни съвети към Министерство на земеделието и храните. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов, която се проведе в академията. Идеята е науката да помогне на участниците в Консултативните съвети по продуктови линии за взимането на важни и стратегически решения, които да доведат до резултати. Нуждаем се от наука ориентирана към практика с реален резултат, подчерта министърът. Той посочи, че един от най-важните му приоритетите като министър на земеделието и храните е взаимодействието на аграрната наука, която има огромен потенциал с представителите на различните производители и преработватели в областта на земеделието. Иновациите, които създавате са нещо, което го е нямало, но има реални пазарни резултати, подчерта министър Вътев и изтъкна, че е много важно да има ноу-хау трансфер от науката към практиката.

Министерството трябва да изготви задание за дигитализация на земеделието информира министърът и заяви, че ще разчита на учените от академията за тяхната експертиза и подкрепа по реализирането този важен процес.

На срещата проф. Банов заяви пълна подкрепа на ССА към министър Вътев и неговия екип. Той информира, че ССА имат разработени важни стратегически проекти, сред които Алгоритъм за разграничаване на биологичното от конвенционалното производство, Доклад за агроекологичното райониране  и  Стратегия за развитие на хидромелиорациите, които могат да бъдат полезни на новото ръководство на МЗХ за по-доброто провеждане на политиките в земеделието.

В срещата участваха и заместник-председателят на ССА проф. Виолета Божанова и акад. Атанас Атанасов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.