1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев възрази с писмо до украинския министър на икономиката срещу опростяването на износа на слънчогледово семе за България

Министър Вътев възрази с писмо до украинския министър на икономиката срещу опростяването на износа на слънчогледово семе за България

Информация за взетото решение е публикувана на 2 февруари 2024 г. на интернет страницата на Министерството на икономиката на Украйна

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев възрази с писмо до първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна г-жа Юлия Свириденко срещу решение на украинското правителство за опростяването на износа на слънчогледово семе за България. Информация за взетото решение е публикувана на 2 февруари 2024 г. на интернет страницата на Министерството на икономиката на Украйна. В информацията се посочва, че Република България се е съгласила да бъде либерализиран лицензионния режим за износ от Украйна на този продукт.

Министър Вътев заявява категорично, че с Република България  не са водени разговори за каквато и да е либерализация и опростяване на лицензионния режим за внос в страната ни за слънчогледово семе от Украйна.

„В качеството си на министър на земеделието и храните на Република България работя в защита на интересите на българския земеделски сектор и правя всичко възможно за недопускане изкривяване на пазара“, пише министър Вътев.

Оценявам усилията на украинското правителство и приветствам приетото Решение № 87 на Министерския съвет на Украйна от 26 януари 2024 г., което предвижда украинските фирми, които изнасят без лиценз за Република България да бъдат изключени от списъка на проверените износители и да не могат да извършват износ не само за Република България, но и за трети страни в продължение на 6 месеца, се казва в писмото на министъра на земеделието и храните.

„Обезпокоен съм, че от началото на прилагането на практика на лицензионния режим, 4 декември 2023 г., до 21 януари 2024 г. без одобрение и без да има постъпило искане за издаване на лицензи, по информация на Агенция “Митници”, от страна на Украйна са внесени в България 37 934 т. черен маслодаен слънчоглед (тарифен код 1206 00 99).

В тази връзка настоявам издаването на лицензии на украински фирми за износ към Република България на стоки, класифицирани по кодове съгласно CN 1001 99 00 (пшеница), 1005 90 00 (царевица), 1206 00 91 (слънчогледово семе), 1206 00 99 (слънчогледово семе), 1205 10 90 (рапично семе), 1205 90 00 (рапично семе) да се запази, като бъдат предприети, при необходимост, мерките, залегнали в Решение № 87 на Министерския съвет на Украйна от 26 януари 2024 г.“, пише още министър Вътев.

Копие от писмото е изпратено и до министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.