1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка

Министър Вътев: Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка

Климатичните промени ще стават все по-осезаеми, заяви министърът на земеделието и храните

Земеделските производители работят тази година в сложна обстановка вследствие на войната в Украйна, на сушата и поскъпването на торове и препарати. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри XI Национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите на тема: “Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари” в Албена. В същото време се наблюдава изкривяване на европейския пазар не само заради високата себестойност, но и заради ситуацията в Украйна, която е възпрепятствана да изнася за традиционните си пазари, посочи той.

Министър Вътев припомни, че в Брюксел се срещна със земеделските министри на останалите четири държави членки, които са най-силно засегнати от украинския внос – Полша, Унгария, Румъния и Словакия. В България и в другите четири страни проблемите са едни и същи, посочи той.

За решаване на проблемите на сектора е нужен диалог с участието на двете страни, подчерта министърът на земеделието и храните.

Във връзка с темата на семинара министър Вътев коментира, че климатичните промени ще стават все по-осезаеми и оттук нататък ще ни се налага все по-често да се сблъскваме с фактори като суши и пожари. При всички случаи ще трябва да се вземат сериозни мерки и от всички ще се изисква страхотна дисциплина, защото природата не прощава нарушаване на правила, каза министър Вътев.

Той пожела успех на участниците във форума и да бъдат конструктивни и градивни в целите си и в тяхното постигане.

В рамките на семинара пълномощният министър в Постоянно представителство на Република България в Брюксел Снежана Благоева представи данни за първата година на прилагане на стратегическите планове за земеделието на държавите членки и за първите промени в тях, с цел адаптиране към средата.

Въпреки че ДФ „Земеделие“ е институция, която не участва в създаването на политиките за селско стопанство, мога да Ви уверя, че имате моята пълна подкрепа и готовността ни като институция да отговорим на нуждите Ви като браншова асоциация, формираща немалка част от брутния вътрешен продукт на страната, заяви изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов.

В тазгодишния семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите участват над 450 души, ангажирани в земеделския сектор. В програмата на събитието са включени темите за устойчиво земеделие, развитието на пазарите, използването на сателитни данни, селекцията на зърнено житни култури в условията на климатичен стрес, мястото на изкуствения интелект в земеделското производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.