1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Явор Гечев: Сечите във водосбора на наводнените села ще бъдат спрени

Министър Явор Гечев: Сечите във водосбора на наводнените села ще бъдат спрени

Спираме сечите във водосбора на селата, за да спрат каквито и да е спекулации с наводненията. Това каза пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в проверка на сечищата, която се извършва на около 15 км от село Каравелово в планината. В нея участват и представители на Министерството на земеделието, полицията, Басейнова дирекция, РИОСВ, кметове на населени места, местни жители и медии.

В хода на проверката се обходи дерето на река Татлъдере и бе установено, че на много места са се образували бентове заради паднали дървета. Според министър Гечев в деня на пороя те са се скъсали и са повлекли дървесна маса, пясък и тиня към селата. Проверяващите достигнаха до сечище, на което ще бъде извършена пълна проверка. Към момента се знае, че сечището е с големина 125 дка и има констатирана болест по зимния дъб, който е започнал да съхне, обясни Златю Кличев, директор на горското стопанство в Карлово.  

По думите му, за да се установи болестта, се вземат клони от заболелите дървета и се изпращат за проби в лесозащитна станция. След това Регионалната дирекция по горите (РДГ) прави план-извлечение и одобрява санитарната сеч, подчерта Кличев. И добави, че констатираната болест по дъба е трахеомикоза. За конкретното насаждение е одобрена 75 процента санитарна сеч. 

Това е първото сечище над селото и няма видими данни оттук да е минало голямо количество вода, коментира министър Гечев. По думите му ще бъдат направени втори проби по отношение на заболяването, както и ще се провери маркировката по дървесината и количеството сеч. Той добави, че на място е извършен оглед с дрон, ще бъде извършена и допълнителна проверка с външни експерти. 

Гората иска грижи и моята претенция, докато съм министър, е това да се прави както трябва, каза още Явор Гечев. Според него, ако се ползва 1,5 на сто от дървесината, каквито са нормите, и то от 20 процента на съответните гори, за да се разредят и да не се запушва гората, това е грижа. "Но, когато има поголовна сеч - това е кражба", подчерта той.

Министър Гечев обяви, че утре вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще се включи в проверките в землището на село Слатина. Явор Гечев очаква до седмица да има резултат от проверките.

Източник: БТА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.