1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на МЗХ се надява на конструктивен диалог с Националната асоциация на зърнопроизводителите

Министърът на МЗХ се надява на конструктивен диалог с Националната асоциация на зърнопроизводителите

Министър Цветанов увери зърнопроизводителите, че плащанията за необлагодетелствани райони за 2007 г. ще приключат в срок до 30 май 2008 г.

 

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите с председател Красимир Аврамов в МЗХ. На първата си среща с НАЗ министър Цветанов подчерта, че се надява на конструктивен диалог с браншовата организация.

На срещата бяха обсъдени основните точки, залегнали в подписаното Споразумение за партньорство между Министерство на земеделието и продоволствието и Националната асоциация на зърнопроизводителите на 19 март 2008 г.

Министър Цветанов увери зърнопроизводителите, че плащанията за необлагодетелствани райони за 2007 г. ще приключат в срок до 30 май 2008 г. Той подчерта, че основен приоритет в работата му е прозрачност по отношение на директните плащания за защита на истинските ползватели, които обработват земята и недопускане на двойно деклариране. Бенефициентите, които имат ясни доказателства, че обработват земите си ще получат субсидиите си по линия на директните плащания, бе категоричен министър Цветанов.

По отношение на залагането на средства за национални доплащания към директните плащания в Националния бюджет за 2009 г. министър Цветанов посочи, че това ще бъде направено от ръководството на МЗХ. По този въпрос трябва да има национален консенсус между всички политически партии, подчерта министър Цветанов.

Той увери зърнопроизводителите, че средствата за компенсиране на сто процента пропаднали площи с пролетници от реколта 2007 г. ще бъдат изплатени в срок.

До момента по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства", по която може да кандидатстват зърнопроизводителите са подадени 270 проекта като повечето са за земеделска техника, информира зам.-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" – Разплащателна агенция Емил Дърев. Министър Цветанов подчерта, че всички проекти по тази мярка, свързани с прибираща техника, ще бъдат разгледани приоритетно с оглед на предстоящата жътвена кампания.

Министър Цветанов покани НАЗ да участва в Браншовия съвет по земеделие, който предстои да се учреди до 10 юни 2008 г., както и техен представител да присъства в делегацията му за срещата с румънския министър на земеделието на 15-16 юни 2008 г. 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.