1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и горите акредитира ДФ "Земеделие"

Министърът на земеделието и горите акредитира ДФ "Земеделие"

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил акредитира Държавен фонд “Земеделие”, в качеството му на изпълняващ функциите на единствена Разплащателна агенция за Република България за прилагане на Общата селскостопанска политика и Общата политика в рибарството на ЕС. Изграждането на една ефективно действаща Разплащателна агенция е от основно значение за способността на България да прилага Общата селскостопанска политика на ЕС и да усвоява значителния финансов ресурс, който ще бъде предоставен за земеделието ни от 1 януари 2007 г., каза министър Кабил по време на официалната церемония в МЗГ.

Подготовката за изграждане на Разплащателната агенция започна още през април 2004 г. със стартирането на проект по програма ФАР с холандската Разплащателна агенция, припомни той. През тази година отдел “Вътрешен одит” в Държавен фонд “Земеделие” извърши предакредитационен одит за готовността на Фонда да изпълнява функциите на Разплащателна агенция. В периода септември-декември бе извършен и предакредитационен одит за съответствие с критериите за акредитация от одиторската фирма “Грант Торнтън” ООД. На базата на изготвения доклад от “Грант Торнтън” министърът на земеделието и горите като компетентен орган акредитира Разплащателната агенция. По този начин България изпълнява един от най-важните си ангажименти, поети към Европейския съюз в област земеделие, посочи министър Кабил.

Акредитацията на Разплащателната агенция е условна, защото предстои да бъдат назначени още 100 служители в Разплащателната агенция, които ще прилагат Общата селскостопанска политика, както и да се обсъдят мерките по Програмата за развитие на селските райони и Оперативната програма за рибарство и аквакултури с ЕК. До края на месец април на 2007 г. новоназначените експерти трябва да бъдат назначени и обучени, а от месец септември Разплащателната агенция да започне работа по двете програми. През първото тримесечие на 2007 г. се очаква ЕК да направи одит на Разплащателната агенция и да удостовери, че цялата процедура за акредитацията отговаря на европейските изисквания, каза още министър Кабил.

До момента в Разплащателната агенция са назначени 1104 служители, а след 1 януари 2007 г. те ще станат 1204, които ще работят в 28 Областни дирекции, 11 Регионални разплащателни агенции и 11 Регионални технически инспектората.

Разплащателната агенция ще бъде институцията, която ще осъществява подпомагането в земеделието и ще предоставя достатъчно гаранции за това, че те ще бъдат коректно извършени в съответствие с правилата на Европейската общност.

На церемонията присъстваха ръководителят на Делегацията на ЕК в България Майкъл Хъмфрис, председателят на парламентарната Комисия по земеделие и гори Васил Калинов, зам.-председателят Венцислав Върбанов, политическият кабинет на МЗГ, ръководството на ДФ “Земеделие” и представители на фирмата “Грант Торнтън”.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.