1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и министъра по европейската интеграция Меглена Кунева обсъдиха изпълнението на поетите ангажименти към ЕС в сектор - земеделие

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и министъра по европейската интеграция Меглена Кунева обсъдиха изпълнението на поетите ангажименти към ЕС в сектор - земеделие

Въвеждането на системата за единно плащане на хектар, изменението и допълнението на Закона за земеделските производители, реформите във сектор "Мляко" – млечните квоти и сектор "Захар" са най-важните въпроси

 

На работна среща в МЗГ миналата седмица министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и министъра по европейската интеграция Меглена Кунева обсъдиха изпълнението на поетите ангажименти към ЕС във сектор - земеделие.

На срещата бяха обсъдени всички изисквания на ЕК посочени в мониторинговия доклад от 25 октомври т. г. Изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/, чрез които ще се усвоят средствата след 2007 г. по еврофондовете, са основните приоритети в земеделието, по които се работи на пълни обороти, подчерта министър Нихат Кабил. 

Приоритетни са и въпросите свързани с ветеринарномедидицинската дейност, каза още министър Кабил. В момента се  изграждат трите ГИВКК – Варна, Бургас и Калотина, а договорите за строителство на другите три ГИВКК – Брегово, Гьоешево и Златарево се  подписаха на 30 ноември т. г., каза още министър Кабил. Пунктовете ще бъдат изградени през 2006 г., когато  предстои да бъдат акредитирани от ЕК. Целта на изграждането на дългосрочните ветеринарни пунктове е привеждането им в пълно съответствие с европейските изисквания за граничен ветеринарен контрол.

В момента се изпълнява ортофото заснемането на 11 – те области, като до момента са заснети 7 500 кв. км., каза министър Кабил. Министерство на регионалното развитие и благоустройство чрез Агенцията по кадастъра трябваше да осигури финансирането на своята част от разработването на картата от Световната банка. Това не се осъществи, вследствие на което МЗГ е внесло предложение в МС, с което предлага да поеме за своя сметка изработването на дигиталната цветна ортофотокарта и на останалата част на страната, каза министър Кабил.

Въвеждането на системата за единно плащане на хектар, изменението и допълнението на Закона за земеделските производители, реформите във сектор "Мляко" – млечните квоти и сектор "Захар" са най-важните въпроси и се работи активно по тяхното изпълнение, бе категоричен министър Кабил.  

Министър Нихат Кабил заяви, че се прави всичко необходимо за спазването на сроковете в изпълнението на поетите ангажиментите за присъединяване на страната ни към ЕС през януари 2007 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.