1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Маркос Киприану

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил се срещна с еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Маркос Киприану

В края на срещата министър Кабил връчи на Маркос Киприану кошница със сертифицирани, биологично чисти продукти.

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил се срещна в късния следобед вчера (10.10.2005) с еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Маркос Киприану. България показа пред Европа, че има политическа воля да навакса закъснението при хармонизиране на законодателството си с ЕС, отчетено около конструирането на правителството, каза еврокомисарят по време на срещата. Той подчерта, че предпазната клауза няма да влезе в сила, само ако страната ни изпълни всички задължения, които е поела при подписване на договора от 25 април тази година.

Законът за ветеринарномедицинската дейност /ЗВМД/ е на финала ще бъде приет на второ четене до изготвяне на мониторинговия доклад в края на октомври, заяви министър Кабил по време на срещата. До края на тази година, по вторичното законодателство по ЗВМД, ще бъдат приети 21 наредби от предвидените общо 40. Останалите наредби, ще бъдат гласувани до 31 март 2006 г., заяви министър Кабил. Законопроектът урежда по нов начин обществените отношения, свързани с осъществяването на ветеринарномедицинската дейност. При изготвянето му са взети под внимание основните принципи на европейското законодателство във ветеринарномедицинската област.

По време на срещата министър Кабил запозна еврокомисаря Маркос Киприану с напредъка, който страната ни е постигнала от началото на мандата на правителството. Основните дискутирани въпроси бяха свързани с безопасността на храните, преструктуриране на предприятията, изграждането на Граничните ветеринарни пунктове и екарисажите, системата за идентификация на животните и спирането на ваксинацията срещу класическа чума по свинете.

За регистрацията на обектите за производство и търговия с храни между МЗГ и Министерство на здравеопазването беше постигнато съгласие да се запази сега съществуващия регистрационен режим за обектите за производство и търговия с храни, разписан в Закона за храните, каза министър Кабил. Регистрацията ще се извършва след задължителна предварителна проверка на място, с цел установяване спазването на нормативните изисквания. В зависимост от произхода на храните (неживотински или животински) регистрацията се извършва от Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве и Регионалните ветеринарномедицински служби. МЗ и МЗГ постигнаха съгласие регистрацията на обекти за търговия на дребно, в които се предлагат само храни от животински произход, да се извършва от Регионалните ветеринарномедицински служби, вместо от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, заяви земеделският министър.

Органите на държавния здравен контрол (ДЗК) към МЗ контролират върху всички храни, с изключение на храните от животински произход. От своя страна органите на ДВСК пък упражняват контрол на храните от животински произход, включително вноса, транзита и износа им, каза министър Кабил. Той поясни, че в момента НВМС прави проект на промяна в стратегията за преструктурирането на предприятията, която ще бъде изпратена на ЕК за коментари и одобрение. В него ще бъдат посочени конкретните предприятия, за които българската страна счита за уместно срокът да бъде удължен. НВМС ще подготви информация за хода на преструктурирането, както и списък на конкретните предприятия, за които ще се иска удължаване на крайния срок, и ще ги представи на планирана техническа среща по въпросите на преструктуриране на предприятията.

В процеса на преструктуриране на българските предприятия, произвеждащи и преработващи суровини и храни от животински произход срещат определени обективни трудности, изразяващи се в недостиг на финансови средства, каза министър Кабил. Част от тях се реформират със средства по програма САПАРД, а други правят това със собствени средства или чрез банкови кредити. Поради усложнения в процедурите за отпускане на средства за финансиране, тези предприятия изостават от сроковете за изпълнение по бизнес плановете си. НВМС смята за целесъобразно сроковете по приключване на преструктуриране предприятията да бъдат удължени до шест месеца.

Поради това, че програма САПАРД не е разглеждала и одобрявала проекти повече от една година, се налага за предприятията, които са подали документи и ще получат финансиране до края на 2005 г. да се удължи срока за усвояване на тези средства и приключване на преструктурирането им с шест месеца – до 30. 06.2006 г.

Поради промяна в европейското законодателството за хигиенните изисквания към предприятията с малък капацитет и привеждането им в съответствие с изискванията на тези с индустриален предлагаме, срокът за преструктуриране на същите да бъде удължен, каза министър Кабил. Това се налага от факта, че към 30.12.2004 г., когато е настъпила промяната в законодателството, тези предприятия са имали одобрени технологични проекти и бизнес планове, които са изпълнявали. Времето от 1 януари до 31 декември 2005 г. не е достатъчно предприятията с малък капацитет да изготвят нови проекти, да осигурят средства за финансирането им и да приключат преструктурирането си.

Предприятията, които не отговарят на европейските изисквания е наложително да се затворят веднага, каза еврокомисарят Киприану. Той подчерта, че има възможност да се удължи срока за преструктуриране им от втора категория, в която влизат 672 от тях, но Европа си запазва правото да прави внезапни проверки. Това може да стане след съвместна оценка, направена от български и европейски експерти и на база на доклада им, да се вземе политическо решение за удължаване срока за преструктурирането на предприятията, каза още Киприану.

Във връзка с превенцията на заболяването "Луда крава", от 1.01.2006г. у нас ще бъде наложена пълна забрана за изхранване с месокостно брашно на всички животни, които се отглеждат във ферми и са предназначени за консумация.
За момента няма основание за въвеждане на мярката за ограничение на движението на птиците извън селскостопанските дворове, каза министър Кабил във връзка с развитието на ситуацията около птичия грип. Това становище беше потвърдено и от еврокомисаря Маркос Киприану. Все още не са излезли резултатите от тестовете от референтната лаборатория във Великобритания, които да потвърдят наличие на щам в съседна страна. Ако се окаже, че пробите са отрицателни, ограничителните мерки веднага ще отпаднат, каза Нихат Кабил. Маркос Киприану заяви, че засега индикациите не сочат наличие на заболяването в Румъния. Може да се окаже, че и в Турция това не е щамът, който очакваме, посочи той. Киприану припомни обаче случаите на регистриране на заболяването "птичи грип" в Холандия през 2003 г., довело до сериозни икономически последствия за страната. Поради това и от Европейската комисия са увеличили програмите за наблюдение, които ще продължат да се изпълняват, дори ако се окаже, че няма наличие на птичи грип, обяви той.

Като превантивни мярка вчера министър Кабил издаде три заповеди - за забрана вносът на живи птици, птичи продукти и яйца от Румъния и от Турция, както и временната забрана за отстрел на плаващи птици. Ще си сътрудничим тясно и с българските власти и дори при отрицателни тестове, наблюденията ще продължат", каза еврокомисарят. Той посочи, че в ЕС има готовност за въвеждане и на допълнителни ограничения. Министър Нихат Кабил апелира към всички земеделски стопани в страната да следят ситуацията в стопанствата си и в случай и на най-малки съмнения за наличие на заболяването да се обръщат към местните ветеринарни власти. Във връзка с още по-добрата организация на работата по евроинтеграцията, МЗГ ще изпраща всеки месец доклади до ЕК за свършеното за периода, каза министър Кабил.

В края на срещата министър Кабил връчи на Маркос Киприану кошница със сертифицирани, биологично чисти продукти. На разговорите присъства и ръководителят на мисията на ЕК у нас Димитрис Куркулас.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.