1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил взе участие в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил взе участие в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург

Настояваме пред ЕС за преходни мерки за земеделския сектор у нас

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил взе участие в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург.

Министър Кабил участва в дискусиите, свързани с реформата в сектор "Захар". Той изрази специфичните интереси на страната ни по отношение на поставените въпроси в рамките на Британското председателство.

България настоява за предоставяне на подходящи преходни мерки, които да отчетат условията за сектора у нас.

Основните елементи на преговорите по СТО в областта на селското стопанство бе втората дискусия по време на заседанието. Те са достъп до пазари, вътрешна подкрепа и експортна конкуренция.

Намеренията на ЕК и Британското председателство са да бъде постигнато съгласие по елементите на преговорите за министерската среща в Хонг – Конг през декември – за постигане на решения по постепенното намаляване митата и експортните субсидии на земеделските стоки, определяне на списъците на т. нар. "чувствителни стоки", както и нивата на вътрешната подкрепа.

Комисарят по здравеопазване и защита на потребителите Маркос Киприану представи актуална информация за мерките, които се предприемат в Европа във връзка със заболяването "птичи грип".

Той благодари на българската страна, в лицето на министър Кабил, за оказаното сътрудничество по време на посещението на експерти на ЕК у нас.

В продължение на четири дни, заедно с експерти от НВМС, те направиха съвместна оценка за това как в България се работи по профилактиката, надзора и контрола на заболяването "птичи грип".

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.