1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и храните прие представители на протестиращите млекопроизводители в МЗХ

Министърът на земеделието и храните прие представители на протестиращите млекопроизводители в МЗХ

Следващата седмица ще започне изплащането на още 16,7 млн.лв. по регламента de minimis

 

До края на годината да бъде създаден регистър на животните, за да може от следващата 2009 г. фермерите да получават субсидии за брой отглеждани животни, бе единият от поетите ангажименти от страна на министър Валери Цветанов. Относно исканията за допълнителни 60 млн.лв. за субсидия на качественото мляко, министърът заяви, че до момента са направени всички необходими постъпки за нотификация от ЕК.

Следващата седмица ще започне изплащането на още 16,7 млн.лв. по регламента de minimis, заяви още министърът.

Към Министерството на земеделието и храните е създадена и работна група с представители както от страна на МЗХ, така и от страна на млекопроизводителите, която да обсъжда проблемите в сектора. Дискусиите ще се провеждат два пъти месечно, стана ясно по време на срещата.

Стратегията за сектор животновъдство се разработва и до края на годината ще бъде готова, посочи министър Валери Цветанов. Тя ще се изготви съвместно от Агробизнес съвета по земеделие и от Научния съвет по земеделие, които бяха учредени към МЗХ.

Министърът заяви също, че във връзка с констатираните нарушения по СЕПП вече е сформирана арбитражна комисия, която ще разглежда жалбите.

По отношение на искането на протестиращите млекопроизводители за възстановяване на акциза за ползваните от тях горива, двете страни се договориха до края на месец септември да бъде изготвено предложение, което да се внесе за разглеждане в Бюджетната комисия в Народното събрание.

По време на срещата бе обсъдена и възможността за отпускане на ниско лихвен кредит за закупуване на комбиниран фураж.

От страна на МЗХ на срещата присъстваха зам.-министър д-р Светла Бъчварова, зам.-изпълнителеният директор на ДФ”Земеделие” Ализан Яхова, председателят на Научния съвет по земеделие към МЗХ акад. Атанас Атанасов и Цветан Димитров, директор на дирекция ”Аграрно развитие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.