1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с американския посланик г-жа Нанси Макълдауни

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов се срещна с американския посланик г-жа Нанси Макълдауни

Взаимодействието между двете сстрани в агросектора е отлично

По време на срещата в МЗХ министър Цветанов изрази увереност, че сътрудничеството в областта на селското стопанство между двете държави ще продължи и в бъдеще. Той подчерта и отличното взаимодействие между МЗХ и Министерството на земеделието на САЩ и неговата Външна селскостопанска служба.

Основните области на взаимодействие между двете държави са в областта на безопасността на храните и добрите производствени практики /преработка на плодове и зеленчуци, месопреработване, обучение на ветеринарни експерти/, здравето на животните, растителните биотехнологии, животинския генетичен материал, както и по програмите за обмен на университетски преподаватели и млади научни работници.

От изключително значение за нашата страна е създаването на Геномен център, който да отговаря на дългосрочните стратегически интереси на България, подчерта министър Цветанов по време на срещата. В момента тече процесът на създаване на такъв център у нас. Българската страна е заинтересована от развитие  на сътрудничеството с изследователски центрове от САЩ, които са водеща страна в областта на генното инженерство. Основата за развитие на научното сътрудничеството в тази област бе поставена от Агробиоинститута – София, като това сътрудничество продължава да се развива успешно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.