1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министърът на земеделието на Полша подава оставка

Министърът на земеделието на Полша подава оставка

Снимка:

Марек Савицки е уличен в злоупотреби с фондове

Министърът на земеделието на Полша Марек Савицки ще подаде оставка в сряда след като в понеделник бяха разпространени записи, пораждащи съмнение, че той е дал неверни показания при разследване на нередности за назначаване на служители, съобщи агенция ДПА.

Савицки, който ръководи аграрното ведомство от 2007 г. насам, призова прокуратурата бързо да изясни въпроса. Той лично обяви, че в сряда ще връчи оставката си на премиера Доналд Туск. Неговата аграрна Полска народна партия е коалиционен партньор на премиерската Гражданска платформа.

Скандалът тръгна в понеделник от всекидневника Puls Biznesu. Там бе публикуван разговор между двама партньори на Савицки, от които излиза, че членовете на партията използват постовете си за лични облаги и че министърът е излъгал при обясненията как се назначават хора във ведомството му.

Централното бюро за борба с корупцията обяви, че вероятно е било извършено престъпление с тяхно участие, а Главният прокурор декларира намерение да повдигне обвинения на Савицки за конфликт на интереси.

Двамата съпартийци на министъра са Владислав Серафин от ръководството на аграрната партия и Владислав Лукасик, бивш ръководител на Агенцията за развиване на земеделския пазар.

Според Савицки обвиненията в злоупотреби с фондове и назначаване на свои хора по ключовите позиции са "очерняне".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.