1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Mинистърът на земеделието на Русия, Александър Ткачов отчита положителна равносметка след две години ембарго

Mинистърът на земеделието на Русия, Александър Ткачов отчита положителна равносметка след две години ембарго

Добрите резултати за руското земеделие дават повод за удължаване на ембаргото и след 2017 година

Положителна равносметка след две години ембарго отчита министърът на земеделието на Русия Александър Ткачов. Според него забраната за внос на аграрни стоки от Запада се е отразила много добре на местното селско стопанство.

Добрите резултати за руското земеделие дават повод на Ткачов да поиска удължаване на ембаргото и след 2017 година. По данни на агроведомството Федерацията вече сама осигурява на вътрешния пазар почти 100 процента птиче месо, при свинското и говеждото този дял е 90, респективно 80 на сто.

Руското сдружение на овощарите пък публикува справка, според която през 2015 година страната е внесла 63 процента от консумираните плодове, както и 13 на сто от зеленчуците. Млечният сектор също е доволен и отчита положително развитие. Импортът на млечни продукти се е свил от 22 на сто от потреблението през 2014-та до 20 процента през тази година.

Министерството на икономиката е изчислило, че за двете години, през които ембаргото е в сила, Европейският съюз, Австралия, Съединените Щати, Норвегия и Канада имат финансови загуби в размер на над 8 милиарда долара. Вносът на аграрни стоки от тези страни е паднал от 4 милиона тона на 46 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.