1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министерският съвет одобри предложените от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил мерки за подпомагане на млечното животновъдстово

Министерският съвет одобри предложените от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил мерки за подпомагане на млечното животновъдстово

Министър Кабил:„От 21 януари 2008 г. животновъдите ще могат да кандидатстват за получаване на помощи”

 

На свое заседание Министерският съвет одобри предложените от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил мерки за подпомагане на млечното животновъдстово. 24 млн. лв. от план сметката на ДФ "Земеделие" ще бъдат отпуснати като субсидия за качествено мляко и подпомагане на националния генофонд. За литър краве мляко ще се изплащат по 20 ст., а за биволското и овчето - по 25 ст. на литър.

Други 21 млн. лв. от бюджета на фонда ще бъдат предназначени за изплащане на обезщетения на животновъдите по Регламент 1535 на ЕС – de minimis . Според регламента всеки животновъд ще получи до 7500 евро обезщетение.

"Образецът на заявлението ще бъде готов още в понеделник идната седмица и от 21 януари 2008 г. животновъдите ще могат да кандидатстват за получаване на помощи", заяви министър Кабил. Той уточни, че при евентуално изчерпване на финансовия ресурс по de minimis съвместно с министъра на финансите ще бъдат потърсени допълнителни източници за финансиране. Министър Кабил призовава засегнатите животновъди към активност, така че още следващата седмица да изискат образци от заявленията в офисите на ДФ "Земеделие" и общинските служби "Земеделие и гори" и без забавяне да поискат полагащите им се пари. 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.