1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министерският съвет прие Наредба за условията и реда за събиране на пазарна информация за земеделски продукти

Министерският съвет прие Наредба за условията и реда за събиране на пазарна информация за земеделски продукти

 

Законът за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз урежда предоставянето на пазарна информация на Европейската комисия за прилагане на мерките, включени в Общите организации на пазарите.

Наредбата създава подробни правила за условията и реда, по които се събира, обработва и изпраща пазарната информация на Европейската комисия. Определени са отговорните структури и са регламентирани техните задължения. В съответствие с разпоредбите на закона, министърът на земеделието и горите възлага събирането и обработката на ценова информация на специализирана организация за агропазарна информация, по реда на Закона за обществените поръчки. Ясно и точно са регламентирани видът и обемът на пазарната информация и сроковете за нейното събиране и изпращане, във формата определена от Европейската комисия.

С наредбата се създават условия за изпълнение на едно от задълженията на държавите членки към Европейската комисия – подаването на актуална пазарна информация за земеделските продукти. Редовното и своевременно предоставяне на пазарна информация има голямо значение за вземането на решения, свързани с регулирането на пазарите на земеделски продукти, чрез прилагане на специални пазарни мерки.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.