1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министрите от ЕС обсъдиха ситуацията в Украйна

Министрите от ЕС обсъдиха ситуацията в Украйна

Европейската подкрепа за Украйна продължава

Ситуацията в Украйна - това беше основната тема при поредната среща на европейските земеделски министри в Брюксел. Бяха обсъдени селскостопанското производство и логистиката в Украйна, както и изпълнението на европейските солидарни коридори. Европейската подкрепа за Украйна продължава. 
 
Министрите приветстваха последната актуална информация относно реколтата и селскостопанските добиви, включително относително стабилното ниво на производство на зърнени култури. Като цяло Аграрният съвет приветства повторното отваряне на черноморските пристанища, но подчерта, че настоящата ситуация остава трудна както в Украйна, така и в световен мащаб. Министрите също така обмениха мнения относно положителния резултат от транспортните маршрути, които позволяват доставката на украински култури до трети страни, и призоваха за осигуряване на допълнителни инвестиции за коридорите.
 
Тъй като хората по света са зависими от навременния достъп до украинската селскостопанска продукция, държавите в ЕС са решени да продължат да оказват помощ при транспортирането на пшеница, царевица и други зърнени култури до потребители в трети страни. Съюзът ще продължи да развива логистиката за украинския износ и да свързва бизнеса, за да отговори по-добре на търсенето и предлагането на селскостопанска продукция от Украйна, стана ясно по време на срещата.
На работния обяд министрите обсъдиха бъдещето на етикетирането на храните и етикетирането на хранителната стойност на лицевата страна на опаковката, което предоставя ценна информация за потребителите. Това обсъждане се проведе преди очакваното законодателно предложение, което в момента се подготвя от Комисията.
 
Преди редовния годишен цикъл от дискусии  за определяне на възможностите за риболов за 2023 г., чиято кулминация ще бъде декемврийският Съвет по земеделие и рибарство, министрите обмениха мнения относно управлението на рибните запаси, споделени с Обединеното кралство. Министрите приветстваха своевременното представяне на предложението на Комисията за конкретизиране на позицията на ЕС и припомниха първостепенното значение на научните становища като основа за предстоящи дискусии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.