1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министрите от Г8 обсъдиха мерки срещу птичия грип

Министрите от Г8 обсъдиха мерки срещу птичия грип

По време на срещата здравните министри на страните от Г8 се съгласиха, че ранното откриване и превенцията на H5N1 още в огнищата на възникване на заразата, трябва да са с възможно най-висок приоритет при международното координиране на борбата с птичия грип

 

На 27 и 28 април в Москва се проведе среща на здравните министри на страните от Г8. На форума присъства еврокомисарят по здравеопазването и защитата на потребителите Маркус Киприану, както и представители на Световната банка и Световната търговска организация.

По време на срещата здравните министри на страните от Г8 се съгласиха, че ранното откриване и превенцията на H5N1 още в огнищата на възникване на заразата, трябва да са с възможно най-висок приоритет при международното координиране на борбата с птичия грип.

Министрите от групата на осемте водещи индустриални нации обсъдиха мерки за борба със заразните болести, предотвратяване възникването на пандемии и др.

Еврокомисарят Киприану призова страните от Г8 в случай на пандемия да прибягват до взаимни консултации преди да предприемат икономически мерки. Министърът на здравеопазването на Русия, Михаил Зубаров, предложи да се създадат международни отряди за бързо реагиране, които да се борят с възникващите пандемии и природни бедствия.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.