1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Мярка 125 ще стартира през 2012-та година

Мирослав Найденов: Мярка 125 ще стартира през 2012-та година

Снимка:

Продължава проучването на стратегическите и нормативни документи в областта на водния сектор и комасацията на земите

Мярка 125 „Подобряване и развитие на инфраструктурата, свързана с развитието и адаптирането на земеделието” от Програмата за развитие на селските райони ще бъде прилагана на по-късен етап от програмния период. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос на депутата Пенко Атанасов в рамките на парламентарния контрол, съобщиха от МЗХ.

Разработването на мярка 125 започна през май 2011 г., като до този момент е изготвен проект на текст по мярката – на български и на английски език; изготвена е заповед за актуализиран състав на работна група по мярката и за изготвяне на наредбата, като на 22 юли в Министерство на земеделието и храните се проведе заседание на работната група; извършен е анализ и оценка на изготвените до момента стратегически и програмни документи, които касаят развитието на хидромелиорациите; проведени са консултации и работни срещи с холандски експерти по проект на холандското правителство; проведени са и редица работни срещи с представители на различните видове потенциални бенефициенти и заинтересовани държавни институции; изготвени са доклади в съответствие с европейско законодателство, доказващи липсата на държавната помощ за Сдруженията за напояване и Напоителни системи – ЕАД.

Продължава проучването на стратегическите и нормативни документи в областта на водния сектор, строителството и комасацията на земите; извършването на оценка на статута на „Напоителни системи – ЕАД” като потенциален бенефициант по мярката; изготвянето на проекта на наредба по мярката съвместно с членовете на работната група; извършването на посещение на място и оглед на представителни напоителни системи и провеждане на анкети сред потенциални бенефициенти.

"Планираме текста на мярка 125 да бъде включен в следващата нотификация на Програмата за развитие на селските райони. След провеждането на всички съгласувателни процедури съгласно Регламент на Комисията № 1698 от 2005 г. и Регламент на Съвета № 1974 от 2006 г.", мярката следва да стартира през следващата календарна година, каза Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.