1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Няма сценарий, при който пшеницата няма да стигне за хляб

Мирослав Найденов: Няма сценарий, при който пшеницата няма да стигне за хляб

Снимка:

По думите му през последното тримесечие всичко върви надолу като потребление, изключение обаче правят храните

Ако заради лошото време комбайните не успеят в началото на следващата седмица да влязат в нивите в Добруджа, има опасност за прибирането на житната реколта, но няма сценарий, при който зърното няма да стигне за хляб на българите. Това обяви в предаването "Седмицата" на Дарик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран то dnevnik.bg.

По думите на Мирослав Найденов земеделската продукция не се застрахова, българският производител все още не се е научил да вземе превантивни мерки да застрахова реколтата си. Ако е суша, държавата трябва да плаща компенсация, ако е наводнение - пак държавата, но тези пари ги плащаме всички ние, те излизат от образованието, от здравеопазването, поясни Найденов.

Той обяви, че през последното тримесечие всичко върви надолу като потребление, изключение обаче правят храните. Българинът започва все повече да купува и то български храни, каза министърът и обясни това с по-голямата конкуретноспособност, която се забелязва при тях. Оценката на българските храни е по-голяма за сметка на вноса, подчерта той.

Найденов обобщи статистика за първото тримесечие на година, според която е регистрирано положително търговско салдо, което е четири пъти е по-голямо от това през същия период на миналата година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.