1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Ще облечем в допълнителни правомощия горската стража

Мирослав Найденов: Ще облечем в допълнителни правомощия горската стража

Снимка:

Новият Закон за горите ще прекрати порочната практика, създадена с незаконната сеч

Въпреки че заменките станаха нарицателни, това, което загубихме от тях, е нищо в сравнение с незаконната сеч, която ежедневно от една страна унищожава българската гора, а друга – дава възможност за един незаконен бизнес. Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов на посещение във Видин. Анализирайки двете акции, проведени от Изпълнителната агенция по горите във Видин и в Габаре, Врачанско, министърът заяви: „Станахме свидетели в Габаре , Врачанско, на яростната съпротива срещу полицейски и горски служители. Искам ясно да кажа на всички, които смятат, че това може да продължи, че  ще бъдем безкомпромисни”.

Министърът посочи, че според него новият Закон за горите ще прекрати тази порочна практика, създадена с незаконната сеч. „Ще облечем в допълнителни правомощия горската стража, за да може тези хора, които влизат в гората, да се изправят срещу въоръжени и добре организирани групи . В Габаре нападенията срещу горските и полицаите са били  от роми. Според него, в началото на отоплитения сезон, целта е да се да направи така, че цената на дървата за огрев, от които се възползват предимно социално слаби хора, да имат поносими регламентирани цени.

„Безчинствайки в горите, нарушителите нанасят такива щети, които не позволяват да бъдат добивани дърва на нормални цени”, допълни Мирослав Найденов. Той бе категоричен, че тези акции не са кампанийни и ще продължат. „Като държава заставаме и казваме – на незаконната сеч трябва да бъде сложен край”, заяви министърът на земеделието и храните. Той посочи, че с влизането на новия Закон за горите горските стражари в горите ще имат правомощия, каквито имат полицаите на улицата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.