1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Възможно е да бъде назначен нов зам.-министър за евросредствата в сектор земеделие

Мирослав Найденов: Възможно е да бъде назначен нов зам.-министър за евросредствата в сектор земеделие

Снимка:

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на брифинг в парламента

Възможно е да бъде назначен нов заместник-министър, който да отговаря за евросредствата в сектор земеделие. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на брифинг в парламента, предаде Агенция „Фокус”. Министър Найденов посочи, че 50% от земеделските средства в България са по еврофондове и затова е възможно да се назначи заместник-министър само за европейските средства.

„Ресорът на заместник-министър Боянова е най-големият и най-тежък – тя отговаря за европейските средства, за сектора растениевъдство. Преди няколко дни ние получихме писмо за свършеното с промяната чрез ЗИД на ортофотокартите. Това е постижение на г-жа Боянова и в този смисъл тя е получила адмирации от най-високо ниво от ЕК”, заяви Мирослав Найденов. „След като разговарям с премиера, има и такъв вариант, да бъде назначен нов заместник-министър”, каза той.

По думите му аграрният сектор е единственият, който миналата година бележи ръст. Относно искането за отстраняването на ректора на Селскостопанска академия Найденов каза, че има 14-дневен срок, в който той може да възрази. „Ще подготвя окончателния доклад с искане до премиера за смяна на ръководството. Изискването е то да е хабилитирано лице - процедурата по подбор все още не е стартирала”, посочи Найденов.

„Когато получих първия доклад от инспектората, аз поисках Сметната палата да извърши одит. Имаше и законово ограничение – председателят на Селскостопанска академия – ръководителят да не може да бъде сменян, докато не му изтече мандатът. Сега по мое предложение законът е променен и при констатирани системни нарушения по предложение на министъра на земеделието премиерът ще може да смени председателят на Селскостопанска академия и аз ще се възползвам от тази поправка на закона”, каза земеделският министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.