1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Мирослав Найденов: Задължителното членство в БВС е дискриминация

Мирослав Найденов: Задължителното членство в БВС е дискриминация

Снимка:

Всички фермери трябва да могат свободно да си избират ветеринарния лекар

Според Комисията за защита на конкуренцията задължителното членство в Българския ветеринарен съюз /БВС/ е дискриминация. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Министър Найденов и изпълнителният директор на Българската агенция по храните д-р Йордан Войнов коментираха протеста на частно практикуващите лекари. Предвидените изменения във Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за съсловната организация на ветеринарните лекари в България се правят с цел премахване на задължителното членство в БВС, което е дискриминация, каза министърът. Освен това всички фермери трябва да могат свободно да си избират ветеринарния лекар, както избираме и личния си, коментира министър Найденов и допълни, че животновъдите много пъти са го питали кога ще могат сами да избират ветеринарния си лекар.

В момента чакаме нотификация от ЕК за държавна помощ, насочена към ветеринарните лекари, с осигурен финансов ресурс от 20 млн. лв. С решение на последното заседание на Министерски съвет, тези пари се прехвърлиха от сметката на Държавен фонд "Земеделие" към МЗХ, за да може да се платят навреме. От 1 до 15 юли частно практикуващите ветеринарни лекари трябва да дадат отчетите си за полугодието.

От догодина тези средства ще се изплащат от фонда директно на ветеринарни лекари, а не на фермерите. Това са едни от промените в закона, които сме заложили, посочи министър Найденов. Друга промяна в закона е, че ако няма регистриран частно практикуващ ветеринарен лекар в някой район, както е в пограничните райони, държавата да може да изпрати държавни ветеринарни лекари само при форсмажорни обстоятелства. За това те няма да получават допълнителни средства, подчерта министърът.

По повод протеста министър Найденов припомни, че само за първата година, в която е министър, ветеринарите са получили толкова средства, колкото са им били дадени за целия мандат на предишното правителство.

Той информира, че до 2009 г. частните ветеринарни лекари са получавали на година по 4-5 млн. лв., а след 2009 г. по 10 - 15 млн. лв. годишно. Министърът припомни, че е повишил цените на услугите, които предлагат ветеринарите, тъй като те са били обидно ниски. За ваксинация на крава се е заплащало по 0,20 ст. Сега тези цени вече са калкулирани с разходите за консумативи и транспорт, подчерта министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.