1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Младежки организации настояват за по-амбициозна ОСП

Младежки организации настояват за по-амбициозна ОСП

Според подписалите писмото Общата селскостопанска политика трябва да е насочена към изпълнението на целите, залегнали в Парижкото споразумение за климата

В отворено писмо до Европейската комисия 12 младежки организации, предимно от Германия, настояват за корекции при Общата селскостопанска политика. Според инициаторите на писмото при реформата на Общата селскостопанска политика трябва да се обърне по-голямо внимание на климатичната неутралност.
 
"Погледнем ли селското стопанство в Европейския съюз, следните три неща ни правят особено впечатление – измирането на семейните ферми, намаляването на биологичното разнообразие и негативните последствия от глобалното затопляне", се казва в писмото. Авторите му изтъкват, че с него дават глас за устойчива система за производството на храни, която да гарантира съществуването на всички участници по веригата. Затова призовават Европейската комисия да създаде подходящите рамкови условия, като направи Общата селскостопанска политика по-екологична.
"Искаме ОСП да отговаря на днешните предизвикателства, политика, която дава възможност на всички държави в Европейския съюз да имат едно амбициозно и адаптирано към регионалните условия селско стопанство, което опазва климата, околната среда и биоразнообразието и която да възнаграждава фермерите за техните усилия", пишат младежките организации. За тях понятието "обща" означава, че на селското стопанство, околната среда, климата и обществото трябва да се гледа като на едно цяло.
 
Според подписалите писмото Общата селскостопанска политика трябва да е насочена към изпълнението на целите, залегнали в Парижкото споразумение за климата. Те смятат, че сегашните позиции на Европарламента, Европейския съвет и аграрните министри не отговарят на тези цели, особено когато става дума за Зелената сделка и стратегията "От фермата до вилицата". 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.