1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млади фермери могат да получат безвъзмездно до 50 000 лева

Млади фермери могат да получат безвъзмездно до 50 000 лева

Кандидатът трябва за първи път да ръководи земеделско производство

 

Наскоро от Министерството на земеделието и горите бе съобщено, че по мярката за създаване на земеделски стопанства могат да кандидатстват физически лица или еднолични търговци, които обаче непременно трябва да са регистрирани като земеделски производители. Фермерите трябва да бъдат между 18 и 40 години и за първи път да ръководят селскостопанско производство. Кандидатът трябва да е собственик, или да има договор за наемни отношения за стопанството си не по-рано от 12 месеца от подписването на документите за кандидатстването по мярката. Той трябва да има професионални умения, да е завършил средно или висше земеделско образование. Ако не отговаря на тези условия необходимо е да премине курс на обучение от 150 учебни часа.

Другото изискване е свързано с подготовката на бизнесплан. В него трябва да се опише първоначалното състояние на стопанството, а след това и целите, които ще се преследват в бъдеще. Сумата, която в момента се коментира, е до 25 000 евро и ще се отпуска на два транша.

В момента в дирекцията за развитие на селските райони в Министерството на земеделието и горите се обсъжда как максимално да бъдат улеснени земеделските производители при подготовката на техните бизнеспланове. Обсъжда се и възможността да се кандидатства по друга мярка, която да бъде за консултантски услуги, за подпомагане създаването на бизнесплан. Предполага се, че доста от желаещите няма да могат сами да подготвят своя план. А това ще доведе до връщането му за доуточняване и до губене на време. Срок за подаване на документите по тази мярка няма.

Хората, които получават парите, имат право на избор къде да ги вложат. Парите ще се отпускат на два транша по 50 %. Първия кандидатът получава след като бъде напълно одобрен и вече е потенциален бенефициент. Другата половина от парите ще бъде дадена, след като се изпълнят заложените в бизнесплана условия. Това са пари, които се дават под формата на субсидия, и не подлежат на връщане. При неизпълнение на условията, залегнали в бизнесплана, 50-те %  ще трябва да се върнат. Ако всичко бъде реализирано както трябва, парите стават пълна субсидия и не подлежат на възстановяване.

С контрола по използването на средствата изцяло ще се занимава Разплащателната агенция, но все още много от постановките подлежат на обсъждане и доуточняване в агроминистерството.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.