1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млечната квота за България не е достатъчна

Млечната квота за България не е достатъчна

Имаме над 1800 ферми първа категория

От началото на годината фермите първа категория са се увеличили с 450. Сега техният брой е над 1800. Това каза на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието и горите заместник-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова. По думите й, повишаването на категорията на толкова много ферми говори за правене на инвестиции в селското стопанство.

Бъчварова съобщи, че от 23 000 млекопроизводители 10 000 не са регистрирали производството си през миналата година, което означава, че трябва да бъдат санкционирани.

Млечната квота за България не е достатъчна за производството у нас. Качественото мляко обаче представлява около 1/3 от млякото, което имаме в България, коментира тя.

През 2008 година за финансово подпомагане на българското животновъдство чрез мерки и схеми на Държавен фонд „Земеделие” са предвидени общо 83 130 000 лв., от които 15 000 000 лв. са за кредитиране при облекчени условия и 68 130 000 лв. под формата на безвъзмездни средства.

На заседанието стана ясно още, че на 2 юни в МЗХ е създадена арбитражна комисия за разглеждане на преписките, образувани по жалби на земеделски стопани срещу отказани от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция субсидии по схеми и мерки, свързани с плащане на площ и наложени санкции. В нея вече са постъпили 380 жалби. Постановени са 2 решения за отмяна на санкция и са подготвени още 18.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.