1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млечния сектор в България предизвиква интерес в чужбина

Млечния сектор в България предизвиква интерес в чужбина

Готовност да предложи конкретни сфери на сътрудничество изрази Дания

 

Активизиране на двустранното сътрудничество в млечния сектор обсъдиха на среща днес министърът на земеделието и горите Нихат Кабил и посланикът на Кралство Дания у нас Н.Пр. Свенд Бойе Мадсен. Организацията на общия пазар на млякото в България и мерките, които страната ни трябва да предприеме по отношение на качеството на млякото, преструктуриране на млечните ферми, въвеждане на квотната система и функционирането на Националния млечен борд, бяха основните акценти в разговора.

Националният млечен борд у нас е изграден по датски модел, той вече е регистриран и се надявам, че партньорството в тази посока ще се задълбочава, подчерта министър Кабил. Опитът на Дания в областта на организацията на пазара на мляко, безопасността на млечните продукти и прилагането на европейското законодателство в сектора ще бъде особено полезен в оставащата година до пълноправното ни членство в ЕС, допълни той. Министър Нихат Кабил предложи да се обсъди възможността през 2006-2007 г. датското правителство да изпрати съветник, който да подпомага работата на МЗГ и Националния млечен борд при прилагане на европейското законодателство в млечния сектор.  

От своя страна посланик Мадсен подчерта, че Дания проявява голям интерес към млечния сектор в България и има готовност да предложи конкретни сфери на сътрудничество, главно в областта на контрола и качеството на суровото мляко, както и в предоставяне на експертна и техническа помощ.

На срещата присъства и зам.-министър Светла Бъчварова.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.