1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекарите искат отсрочка за въвеждане на евронормите

Млекарите искат отсрочка за въвеждане на евронормите

Според договореностите по преговорната глава "Земеделие" страната ни е поела ангажимент да преструктурира млечните предприятия до края на настоящата година

 

Искане за шестмесечна отсрочка за преструктурирането на млекопреработвателния бранш според изискванията на Европейския съюз (ЕС) ще договарят тази седмица експерти от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), Министерството на земеделието и горите и собственици на млечни компании. Това съобщи във Варна Светозар Василев, директор на дирекция "Ветеринарно-санитарен контрол", в НВМС на дискусия за преструктурирането на предприятията в млекопреработвателния сектор и качеството на суровото мляко. По думите му, ако тази отсрочка не бъде договорена, след 1 януари 2006 г. ветеринарните власти ще трябва да затворят над половината от сега работещите млекопреработвателни компании. По данни на Асоциацията на млекопреработвателите в България общият брой на компаниите е над 300. Едва 33 от тях в момента могат да изнасят продукция за ЕС. Това са предприятия от първа група, които напълно съответстват на изискванията на Европейския съюз, добави Велков. Те ще бъдат включени в списъка на Европейската комисия като предприятия, които могат да развиват търговска дейност на територията на съюза.

Според договореностите по преговорната глава "Земеделие" страната ни е поела ангажимент да преструктурира млечните предприятия до края на настоящата година, уточни началникът на Районната ветеринарномедицинска служба - Варна, д-р Динко Нешовски.

Предприятията са разделени на четири групи. Тези от трета и четвърта група, които нямат потенциал за развитие или не са започнали преструктуриране, вече са затворени. Голяма част от предприятията от втора група обаче, които имат потенциал да бъдат преструктурирани, няма да успеят да отговорят на евроизискванията. Затова ще се иска срокът за преструктурирането им да бъде удължен с шест месеца, каза Нешовски. В противен случай след 31 декември у нас ще останат само предприятията от първа група.

Списъкът със стандартите, на които трябва да отговарят млекопреработвателните заводи, се отнася до критерии за доставянето на суровината, преработката, технологията, производствените линии, дистрибуцията на готовата продукция и др.

По думите на Светозар Василев най-големият проблем пред сектора е качеството на суровото мляко. Значителна част от млякото, което се изкупува, е с лошо качество. При липса на суровина проблемът се изостря, защото се изкупува дори мляко в туби от хербициди, каза Василев. Като сериозен проблем се очертава и процесът на контрол върху изкупуването на млякото. За да бъдат покрити изискванията на ЕС, са нужни редовни инспекции, осъществявани съвместно с представители на ветеринарните власти, общинските администрации и данъчни служители, уточни Василев./dnevnik.bg/evropa

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.