1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекарите ни доволни от Брюксел засега

Млекарите ни доволни от Брюксел засега

Фермерите дават още време за работа на правителството

 

Българските млекопроизводители могат да получат помощи и над 10 хиляди евро. С такава надежда си тръгнаха от Брюксел техни представители след разговор с Комисаря по земеделие. Млекарите казаха, че според тях има огромен шанс държавната помощ да бъде одобрена от ЕК, но все още се търсят механизмите, за да не противоречат помощите на европейското законодателство.

Представителите на българските млекари бяха крайно обнадеждени.

„Комисарката се държа с нас като с равни и ни разбра”, категорични бяха четиримата пратеници от България. Те признаха, че Мариан Фишер Боел не е поемала конкретни финансови ангажименти, но е готова да слуша и дори да одобрява помощи, по-големи от 10 хиляди лева, стига това да е оправдано.

Димитър Зоров – Председател на Национален млечен борд:

„Да, досега се знаеше, че може да ползваме 10 хиляди евро, сега чухме от нея не само това. Може да ползваме доста повече извън рамките на тези 10 хиляди евро – значи това е някакво постижение!”

Млекарите казаха, че държавата е постигнала немалко дотук, цитирайки лично усилията на вицепремиера Плугчиева. Затова са готови да дадат още време за работа на правителството по въпроса, но искат и бързи резултати.

Георги Тончев – Регионална асоциация на млекопреработвателите и месопроизводителите, Велико Търново:

„Ние ще чакаме бърз резултат от тази среща. Но ако няма бърз резултат от срещата, несъмнено протестите ще продължат!”

Усилията за одобряване на помощта за млекарите ще продължат и в неделя, когато комисарят по земеделие ще приеме отново българския земеделски министър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.