1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекопреработватели: Не трябва да има таван на отпусканите средства в сектора

Млекопреработватели: Не трябва да има таван на отпусканите средства в сектора

Снимка:

В рамките на „Винария 2014” беше проведена национална конференция по проблемите на бранша

"Настояваме да бъде преразгледано разпределението на средства по различните мерки в новата Програма за развитие на селските райони, особено в сектор „Животновъдство”." Това заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров по време на национална конференция по проблемите на бранша, проведена в рамките на „Винария 2014”. Според него трябва да бъдат отпуснати и повече пари за изграждане на пречиствателни инсталации в сектора. Той увери, че производители, преработватели и животновъди подкрепят това становище.

Според Димитър Зоров не трябва да има таван на отпусканите средства в сектор „Животновъдство”, а да се отчита създаването на продукти с добавена стойност.

При положение, че бюджетът на България за новия програмен период е намален с 390 млн. евро, не е допустимо за консултантски и технически услуги и за мярка като „Лидер” парите да се увеличават, а при производството на стоки с добавена стойност да бъдат намалявани, коментира Зоров.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите даде пример с излъчваната доскоро реклама, която призовава да се кандидатства с проекти за стария програмен период до 2013 г., въпреки че програмата е била затворена преди година поради изчерпване на средствата. Той се обяви и против прехвърлянето на авансови средства към общините, което бе критикувано и в последните одитни доклади на Европейската комисия. Според него, общините трябва да съфинансират с 20% публичните мерки. Преработвателите настояват и за повече пари за инвестиции в изграждането на пречиствателни инсталации.

От своя страна зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев увери, че се работи по разпределението на средствата и все още нищо не е окончателно решено. На конференцията стана ясно, че в сферата на производството и преработката на мляко, както и в животновъдството са ангажирани около 300-400 хиляди души в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.