1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млекопреработватели предлагат мерки за оцеляване на животновъдството

Млекопреработватели предлагат мерки за оцеляване на животновъдството

 

Компаниите от млечния бранш настояват за удължаване от 2010 до 2013 г. на преходния период, в който българските ферми трябва да уеднаквят качеството на суровото мляко според евростандартите. Предложението е включено в пакет от мерки за оцеляване на животновъдството, приет на вчерашното общо събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Големият проблем за бранша остава липсата на качествена суровина, затова мениджърите искат съдействие от министерството на земеделието България да поиска регистрация на малките млекопреработвателни организации по еврорегламент от 2004 г., който им позволява при производството на сирена и кашкавали с период на зреене над 60 дни да използват и неотговаряща суровина.
"Само така можем да съхраним малките мандри и да запазим млякото" – коментира председателят на асоциацията и собственик на мандра Михаил Тачев. Според него румънските производители са поискали регистрация по този регламент.

"За българските фермери е важно да инвестират в подобряване на качеството на млякото. Субсидиите могат да се използват за покупка на елитни животни, хладилни вани и централни млекопроводи, което гарантира чистотата на суровината" – обясни генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев.
Заместникът му Валентин Атанасов пое ангажимент да се изпрати писмо до Европейската комисия за тълкуване на евродирективата. Ако българските мандри получат възможност да бъдат регистрирани по еврорегламента, тогава ще бъдете информирани, обясниха ветеринарните шефове.

По регистрите на ветеринарната служба действащите мандри в страната са 207, от тях 19 имат лиценз за търговия в Евросъюза, а други пет са процес на одобрение. Според Байчев до изтичане на преходния период в края на 2009 г. вероятно ще бъдат закрити поне 10
% от предприятията.

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.